10/28/2015

Pražský kávový mág Karel Kulík

Dne 26. října t. r. dožívá se svých sedmdesátin známý pražský velkoobchodník pan Karel Kulík. Kdo z Pražanů neznal by jeho jména, pojícího se nedělitelně s představou nejužívanějšího nápoje k snídani připravovaného, kávě? Vždyť Kulíkova káva vybojovala si přístup k srdci nejen našich hospodyněk, ale i k labužnickému ústrojí zástupců silnějšího pohlaví. A tak přinášíme našim čtenářům několik zpráv o muži nejen v obchodních kruzích, ale i u našich hospodyněk váženém.

Karel Kulík, průkopník, zakladatel a propagátor odborných obchodů kávou, narodil se r. 1861 v Plzni. Osamostatniv se již v jinošském věku, otevřel si v Plzni kupecký krám. V oné době nebylo kupeckých prodejen v oné úpravě, jíž se honosí moderní krámy dneška. Kdysi v zapomenutých starých dobách vymyslil si jakýsi neznámý kupec za odznak obchodu homoli cukru a šňůru citronů a pod tímto ustáleným vývěsem obhospodařovala svůj kupecký krámek celá generace kupců. Toto tradiční uspořádání kupeckého krámu přecházelo pak z pokolení na pokolení a dnes můžeme je spatřiti již jako raritu ještě v museu a na rytinách starých obrázků. A v tomto prostředí vyrostl i náš jubilant. Ačkoli se mu v Plzni dařilo dobře, takže brzy poté otevřel tamtéž i druhý krám, přece jeho průbojnost pohání ho vpřed, nutí ho k dalšímu podnikání. A tak po několika letech samostatnosti setkáváme se s ním již v Praze, kam se trvale přestěhoval, otevřev prvý obchod ve velkém měřítku již vedený na hlavní třídě pražského předměstí.

Že Karel Kulík nedal se spoutati tradicí ostatních krámů, ale neustále přemýšlel o zdokonalení a nových formách obchodního podnikání, dokázal r. 1899, překvapiv pražskou veřejnost toho času naprostou novinkou: otevírá na Ovocném trhu odborný obchod kávou. Tak položil základ k provádění specialisace nejen ve svém, ale i jiných oborech.

Kulíkův obchod kávou brzy se stal vyhledávaným pramenem nákupu dobré kávy. Prodej byl podporován i praktickým vyřešením úpravy nové prodejny. 

Kulíkův obchod kávou brzy se stal vyhledávaným pramenem nákupu dobré kávy. Prodej byl podporován i praktickým vyřešením úpravy nové prodejny. Bylo by nevděčné nevzpomenouti zásluh jubilanta jakožto prvého uživatele praktických nádob k úschově kávy, které si dal dle svých nákresů zhotoviti. Dnes, kdy moderní kupecký nebo odborný obchod považuje kávoměry za samozřejmý doplněk svého moderního zařízení, málokdo již vzpomene, že to byl právě Kulík, jemuž nová generace vděčí za tyto praktické nádoby.

Foto: Barbora Šlosarová
S jménem Kulíkovým spojena je i doba prvého soustavného a úspěšného používaní tiskové reklamy k podpoře prodeje jeho zboží. Před třiceti lety bylo jen málo jednotlivců v oboru potravinářském, kteří by dovedli oceniti prospěšnost reklamy ovlivňující široké vrstvy a zúrodňující půdu obchodního podnikání, jako náš jubilant, který známost svého jména vděčí v neposlední řadě i rotačním strojům denního tisku. Tak stala se Kulíkova káva v poměrně krátké době známou nejen v Praze, ale i ve všech krajích českého venkova.

Karel Kulík dovedl svým obchodům, budovaným vždy na basi solidnosti, zjednati největšího rozšíření, vypracovav se v nejlepšího znalce kávy, jehož vynikající odborné znalosti všeobecně byly uznávány. S Kulíkovým jménem bude vždy spojena představa vynikajícího úsilí pevné vůle, přičinlivosti, širokého rozhledu a podnikavosti, kteréžto vlastnosti jedině přivádějí jednotlivce k vytčeným cílům. 

Článok spolu s fotografiou K. Kulíka bol uverejnený v časopise Jas  č. 41 z roku 1931. Druhá fotografia nie je dobová, pochádza z roku 2015. Do čias Prvej republiky vás však prenesie svojou atmosférou. Je súčasťou skvelého blogu HerbstVintage

Žiadne komentáre: